Red de tuin!

Beeld het eens in: het is hoogzomer en u zit in de tuin. Alle bladeren zijn groen en groeien goed. Maar dan merkt u bladluizen op! Langzaamaan worden alle bladeren aangetast totdat de hele tuin er dood en geel uitziet. Dit wilt u toch niet! Veel mensen zullen niet precies weten wat zij moeten toen om bladluizen te bestrijden. Daarom is deze blog geschreven.

Hoe werken bladluizen?

Allereerst nog een stukje over wat bladluizen precies doen. Een bladluis is een plantenetend insect. De meeste soorten zijn groen, maar er zijn ook gele, zwarte, roze, witte en paarse soorten te vinden in de natuur. Bladluizen zijn te vinden op vrijwel elke plant met een zachter blad. De bladeren waarop bladluizen zitten zijn vaak opvallend gekruld, kunnen gele plekken hebben en plakken vaak een beetje. Om te weten of je blad bladluizen heeft, is checken eigenlijk de enige oplossing.

Bladluizen werken door middel van de sappen uit de plant weg te zuigen en het met giftig speeksel injecteren. Bladluizen krijgen zo een overschot aan suiker en scheiden dit uit op de plant, waardoor honingdauw ontstaat. De plant krijgt ondertussen te weinig voedingsstoffen en kan virussen ontwikkelen. Het honingdauw kan ook nog eens gaan schimmelen, wat de plant meer aantast. Het resultaat zijn de plakkerige stukjes op de plant, gelige bladeren, een groeistoornis en verdroging, naast dat de plant kan sterven.

Redder in nood

Nu denk je misschien, ‘Amai, wat doe ik hier tegen!’. Er zijn verschillende manieren om bladluizen te bestrijden. De beste manier zijn larven van lieveheersbeestjes. Deze kunnen gekocht worden als zij niet in de natuur te vinden zijn. Lieveheersbeestjes eten bladluizen. Omdat de larven nog moeten groeien, zullen zij meer eten dan volwassen lieveheersbeestjes. Met de juiste hoeveelheid om de plant kunnen de bladluizen weg zijn in twee tot drie weken. ‘De juiste hoeveelheid’ is ongeveer 10 á 25 larven per vierkante meter. Het is wel belangrijk dat mieren juist uit de weg worden gehouden. Mieren eten de suikersubstantie die bladluizen uitscheiden. Om deze reden beschermen zij de bladluizen en kan het elimineren ervan moeilijker worden.

Een andere tip om bladluizen te bestrijden is door geurende planten neer te zetten naast de plant met bladluizen. Bladluizen houden niet zo van geur, waardoor lavendel-, dille-, uien- en knoflookplanten kunnen helpen met bestrijden. Als laatste tip is er nog koud water. Sproei de plant ermee! Het koude water zal de plant niet aantasten, maar kan wel helpen om de bladluizen weg te spoelen. Het hoort wel gezegd te worden dat de (larven van) lieveheersbeestjes toch wel het beste werken.

Posts created 15

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven