Alles wat je moet weten over een ac dc power supply

De kans is groot dat de term ac dc power supply je niets zegt. Dit zijn eenvoudig gezegd onderdelen die worden gebruikt in technische sectoren en voor verschillende specifieke installaties. Wanneer je niet in deze sector zit, zijn het termen die je zeker niet dagelijks gebruikt. In dit artikel leggen we je op een duidelijke manier van een ac dc power supply precies inhoudt.

Betekenis van enkele termen

De basistermen zijn in deze context ac en dc. Met ac wordt verwezen naar alternating current en met dc wordt direct current bedoeld. In het Nederlands spreken we over ac wisselstroom en dc gelijkstroom. Het grote verschil tussen de twee is dat gelijkstroom niet wisselt van richting en wisselstroom wel. Bij gelijkstroom is de spanning daarnaast altijd hetzelfde, terwijl er bij wisselstroom een switch is tussen positieve en negatieve spanning. 

Belangrijk om te weten is dat wisselspanning gevaarlijker is dan gelijkspanning. Wisselspanning wordt namelijk gekenmerkt door pieken van hogere spanning. Wanneer we bij wisselspanning spreken van 230 Volt, kent het eigenlijk pieken van 325 Volt, wat heel gevaarlijk kan zijn. Spreken we bij gelijkspanning van 230 Volt, dan is het ook effectief 230 Volt omdat gelijkspanning geen pieken kent. Een ac dc power supply is dus eigenlijk een soort converter die in bepaalde situaties wordt gebruikt. 

Wanneer een converter gebruiken?

Omdat je bij wisselspanning een converter moet gebruiken om de ene hoeveelheid spanning om te zetten naar de andere, zou het logisch zijn dat er voornamelijk gelijkspanning wordt gebruikt in ons elektriciteitsnetwerk. Dat is echter niet het geval. We gebruiken hoofdzakelijk wisselspanning omdat dit veel eenvoudiger kan getransporteerd worden en er zo minder spanningsverlies optreedt.  Naast de ac dc power supply die wisselspanning omzet in gelijkspanning, bestaat er ook een dc dc converter. Een dc dc converter wordt gebruikt om gelijkspanning om te zetten in een gelijkspanning die een hogere of lagere belasting vraagt. 

Er zijn verschillende situaties in je dagelijkse leven waarbij je gebruikt maakt van een omvormer of converter. De meeste apparaten die je in je woning gebruikt, krijgen uit het stopcontact wisselstroom omdat dit – zoals gezegd – eenvoudiger te transporteren is. De meeste onderdelen in deze apparaten werken echter met gelijkstroom. Denk maar aan lampen, computerschermen of andere elektronica. Deze toestellen hebben dus een converter ingebouwd die ervoor zorgt dat de wisselspanning die binnenkomt via het net wordt omgezet naar gelijkspanning zodat de apparaten zonder problemen kunnen werken.  Een ander voorbeeld. Zonnepanelen die een gelijkspanning opwekken, maar waarbij de energie via een omvomer omgezet wordt naar wisselspanning. Enkel op deze manier kan de opgewekte elektriciteit gebruikt worden in je woning.  

Berichten gemaakt 34

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven