Tientallen heb ik mij als boer enkel gefocust op tuinbouw. Ik verbouw op mijn boerderij allerlei soorten gewassen, van aardappelen tot tomaten. Hier had ik het altijd wel druk genoeg mee. Door de toegenomen technologie en automatisering kreeg ik echter meer tijd voor dingen hiernaast. Een aantal jaar geleden besloot ik mijn boerderij dus uit te breiden met veeteelt. In deze blog lees je waarom en hoe ik dit gedaan heb.
De voordelen
Even je boerderij uitbreiden met een paar koeien en schapen: Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een hele onderneming en er komt ook een flinke financiële investering bij kijken. Je wilt bij zo’n uitbreiding dus wel dat het iets oplevert. Het uitbreiden naar veeteelt heeft gelukkig meerdere voordelen die bij elkaar alle moeite waard zijn. Het eerste voordeel van veeteelt is uiteraard dat je een diverser aanbod hebt als boerderij. Dit wordt waarschijnlijk zeer op prijs gesteld door je huidige klanten. Bovendien word je bereik op de markt dan ook groter en trek je zo nieuwe klanten aan. Een ander voordeel heeft ook te maken met de toegenomen diversiteit. Dit zorgt namelijk voor meer stabiliteit in je opbrengsten. In een periode van slechte oogst van de gewassen, kun je altijd nog terugvallen op de veeteelt. Tot slot heeft veeteelt als voordeel dat je hier zelf ook van kunt profiteren. Al heb je maar een paar kippen, dan kun je toch mooi af en toe van een vers eitje genieten bij het ontbijt!
Hoe ik dit gedaan heb
Zoals ik al zei, heb ik een aantal jaar geleden besloten om mijn tuinbouw boerderij uit te breiden met veeteelt. De gulden tip hiervoor is om klein te beginnen en steeds ietsje meer uit te breiden. Als je alleen gespecialiseerd bent op tuinbouw, zul je nog veel moeten leren aan het begin. Het is dus een goed idee om met 1 soort dier te beginnen en aan te kijken hoe dit gaat. Als je dit een beetje onder de knie hebt, kun je uitbreiden naar meer soorten vee. Zelf ben ik ook begonnen met enkel een paar kippen. Ik ging eerst naar de Landbouwwinkel voor de juiste materialen, zoals een afrastering en materialen voor een kippenverblijf binnen. Voordat ik de kippen kocht, las ik mij eerst goed in over dit dier en vroeg ik advies aan andere lokale veeboeren. Ik begon met vijf kippen en nam er langzaam steeds meer. Pas na een jaar had ik echt het idee dat ik een volleerde kippenboer was en besloot toen mijn boerderij nog verder uit te breiden. Je moet dus even geduld hebben, maar hierna heb je een meer diverse en winstgevende boerderij!